3 recepty na letní paleo oběd

bowl of soup, parsley and croutons on wooden table
12 Kvě 2016

Tuňákový salát nicoise

Tento ideální salát na oběd obsahuje 6 druhů zeleniny a je plný vitamínů a antioxidantů. Tuňák s vařeným vejcem poskytují 38 gramů proteinu, které vás udrží syté až do večeře.

Ingredience (2 porce)

  • 55g zelených fazolek
  • 2 hrnky lístků salátu
  • ¼ hrnku bazalkových listů
  • 1/2 hrnku cherry rajčat, nakrájených na půlky
  • ¼ červené cibule, nakrájené tenké plátky
  • 2 malé okurky, nakrájené na kolečka
  • 4 ředkvičky, nakrájené na tenko
  • 2 vařená vejce
  • Olivový olej
  • 220g tuňáka
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička vody
  • ¼ lžičky javorového sirupu
  • ½ stroužku česneku, utřeného
  • 2 lžíce kapar

Příprava

  1. Střední hrnec naplníme vodou a přivedeme k varu. Přidáme fazolové lusky a povaříme asi 2 minuty, aby byly ještě křupavé.
  2. Na dva talíře rozdělíme salátové lístky, bazalku, rajčátka, cibuli, nakrájené okurky, vejce na čtvrtiny a přidáme lusky.
  3. Na rozehřátou pánev dáme trochu olivového oleje. Osolený a opepřený filet z tuňáka osmažíme 2 minuty z každé strany tak, aby byl uprostřed ještě růžový. Nakrájíme na plátky a přidáme na talíře.
  4. Na dressing si vezmeme malou zavírací sklenici a dáme do něj citronovou šťávu se zbytkem ingrediencí. Uzavřeme, protřepeme a pokapeme salát.

Marinovaná kuřecí prsa se salátem a bazalkovo-citrovou vinaigrette

kureci salat

Tento recept si můžete připravit předem do práce. Jakmile kuře zchládne, tak si můžete udělat porce do krabiček. Na oběd jen zalijete dressingem a můžete jíst.

Ingredience (4 porce)

Marinovaná kuřecí prsa

  • 450g kuřecích prsou, nakrájených na proužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ¾ lžičky jemné soli
  • 3 stroužky česneku, rozetřené
  • 1 lžičky kari
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého koriandru

Salát

  • 100g salátu
  • 150g cherry rajčat, rozpůlených
  • 2 hrsti natrhaných bazalkových listů
  • 1 avokádo, nakrájené na proužky

Bazalkovo-citronová vinaigrette

  • 2 velké hrsti bazalkových listů
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • ½ lžičky jemné soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje

Příprava

  1. V míse rozmícháme olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl, kari, kmín a koriandr.
  2. Přidáme proužky kuřecích prsou, přikryjeme fólií a dáme do lednice marinovat alespoň na 20 minut. Nejlepší jsou marinovaná přes noc. (Místo mísy můžeme použít uzavírací sáček.)
  3. Jakmile chceme jídlo připravit, tak rozehřejeme pánev a dáme do ní trochu olivového oleje.
  4. Přidáme kuře a smažíme dozlatova. Zhruba 6-8 minut.
  5. Mezitím si připravíme vinaigrette. Ve food processoru (nebo i mixérem) zpracujeme bazalku, česnek, sůl a citronovou šťávu do hladké konzistence. Necháme jej běžet a pomalu přidáváme olej.
  6. Lístky salátu prohodíme se solí a pepřem. Na něj položíme kuře s rajčaty, bazalkou a avokádem. Nakonec zakápneme vinaigrettem a podáváme.

 

Polévka z máslové dýně

Tato polévka vás v létě zchladí a v zimě zahřeje. Kokosové mléko jí dá krémovou texturu. Navrch ji můžete ozdobit například sladkou paprikou, pepřem, dýňovými semínky a natí koriandru.

Ingredience (6 porcí)

  • 1 velká máslová dýně (asi 1,4 kila), zbavená slupky
  • 4 šalotky
  • 2 lžičky olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 bobkový list

Příprava

  1. Troubu rozehřejeme na 230° C. Dýni nakrájíme na 2 cm kousky. Spolu s šalotkou osolíme a prohodíme na pečícím plechu se lžičkou olivového oleje.
  2. V jedné vrstvě pečeme do měkka 25-30 minut s občasným prohozením.
  3. Orestovanou zeleninu dáme do hrnce se lžičkou olivového oleje, přidáme česnek a necháme jej 30 sekund orestovat.
  4. Přidáme oba vývary, kokosové mléko a bobkový list. Zakryjeme, přivedeme k varu a necháme 5 minut probublávat.
  5. Odstavíme z ohně, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme do hladka a podáváme.
  6. Při podávání můžeme ozdobit špetkou sladké papriky, čerstvě namletým pepřem a koriandrem.
3 recepty na letní paleo oběd
5 (100%) 1 hlasů
Sdilet

redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *