3 recepty na sladké paleo dezerty

3 recepty na sladké paleo dezerty
16 Čvn 2016

Máte po jídle chuť na sladký dezert bez lepku?  Máme pro vás návykové skořicovo-kokosové lívanečky, výborný bezlepkový borůvkovo-kokosový koláč, a pokud vám zbydou sladké brambory, tak vám poradíme, jak si z nich udělat netradiční lívance.

Skořicovo-kokosové lívanečky

Cinnamon-and-Coconut-Pancakes

Paleo lívanečky mají proti běžným lívanečkům trochu hustější a sušší konzistenci. Chuťově jsou však tak dobré, že mohou způsobovat závislost!

Ingredience (na 12 lívanečků)

  • 2 velké vejce
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • ½ zralého banánu, rozmačkaného
  • ½ lžičky jablečného octu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžíce kokosové mouky
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli (malá)
  • Kokosový olej nebo ghí (na smažení)

Příprava                  

  1. Rozšlehejte vejce a smíchejte s kokosovým mlékem, rozmačkaným banánem a jablečným octem.
  2. V druhé misce smíchejte suché ingredience.
  3. Zkombinujte obě misky a vytvořte těsto.
  4. Na rozehřátou pánev dejte lžíci ghí nebo kokosového oleje.
  5. Těsto na pánev dávejte po lžících a tvořte malé lívanečky.
  6. Když se začnou na horní straně tvořit bubliny (asi 1,5 minuty), tak je obraťte na druhou stranu a nechte smažit dalších 30 sekund.
  7. Opakujte než vám dojde těsto.

Bezlepkový borůvkovo-kokosový koláč

Blueberry-kolac

Tento recept jako jediný obsahuje přidaný cukr, tak se hodí spíše pro zvláštní příležitosti. Pokud budete přidávat kokos přislazovaný, tak množství cukru snižte na polovinu.

Ingredience

  • 1 vejce
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • ¼ hrnku přírodního cukru
  • 1,5 hrnku mandlové mouky
  • 2 lžičky prášku arrowroot (lze nahradit kukuřičným škrobem)
  • 1 lžíci vanilky
  • 170 gramů borůvek
  • ¼ hrnku strouhaného kokosu
  • 1 lžíce prášku na pečení
  • (1 lžíce cukru na posypání, volitelné)

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 175°C
  2. Kulatou formu s plochým dnem o velikosti 22 cm vystelte papírem na pečení až po vrch.
  3. V míse smíchejte vajíčko, cukr a kokosový olej. Mixérem dobře smíchejte.
  4. Přidejte zbytek ingrediencí (kromě borůvek) a dobře promíchejte.
  5. Přidejte borůvky a jemně promíchejte.
  6. Těsto dejte do pečící formy a lehce přitiskněte. Můžete lehce posypat cukrem.
  7. Pečte 35-40 minut.
  8. Po vytažení z trouby nechte 15 minut vychládnout. Poté vyjměte z trouby a můžete servírovat.

Lívance ze sladkých brambor

batatove_livance

Zbyly vám sladké brambory a nevíte co s nimi? Udělejte si z nich ke kávě lívance, pokapané medem. A navrch ještě můžete přidat trochu lesního ovoce.

Ingredience

  • 1 hrnek rozmačkaných sladkých brambor
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mandlového mléka
  • ½ lžičky prášku na pečení
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky strouhaného muškátového ořechu
  • ½ lžičky skořice

Příprava

Uvedené časy smažení jsou orientační. Mohou se lišit podle teploty pánve a hustoty těsta.

  1. V míse smíchejte všechny vlhké ingredience, včetně brambor.
  2. V druhé míse smíchejte všechny suché ingredience.
  3. Smíchané suché ingredience postupně nasypte do mísy s těmi vlhkými a dobře promíchejte.
  4. Do horké pánve dejte trochu kokosového oleje. Pokud používáte nepřilnavou pánev, tak jej dávat nemusíte.
  5. Na jeden lívanec naberte dvě lžíce těsta. Kulatou stranou lžíce jej roztáhněte, jak to jde. Těsto bude hodně husté a lívance se mohou zdát hodně vysoké, ale to nevadí.
  6. První stranu smažte po 2,5 minuty.
  7. Po obrácení je trochu přimáčkněte. Přebytečné těsto se rozteče a vytvoří lívancovitý tvar.
  8. Druhou stranu smažte 1,5 minuty.
  9. Ještě jednou je obraťte, přimáčkněte a smažte po 30 sekund.
  10. Podávejte lehce posypané skořicí a pokapané medem.
3 recepty na sladké paleo dezerty
4.8 (96%) 5 hlasů
Sdilet

redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *