5 chutných avokádových receptů

5 chutných avokádových receptů
19 Kvě 2016

Avokádo obsahuje téměř 75% mononenasycených tuků, což z něj dělá ideální zdroj zdravých tuků.  Je bohaté na draslík, obsahuje vitamín K, E a řadu vitamínů ze skupiny B. Obsahuje také velké množství vlákniny.

Avokádo dozrává až po utržení ze stromu, takže je možné jej pohodlně přepravovat po celém světě.

Průzkum z roku 2013 naznačuje, že konzumenti avokáda měli významně menší BMI index, vyšší hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a měli o 50% menší riziko metabolického syndromu.

Guacamole

guacamole

Když se řekne avokádo, tak si většina z nás představí guacamole. Jeho výroba je velmi rychlá a jednoduchá. Tradičně je konzumováno s nějakým typem tortily. My ho však konzumujeme buď samotné, nebo k němu přikusujeme nějakou zeleninu. Receptů na něj existuje celá řada. Zde najdete ten nejjednodušší. Další ingredience můžete přidávat dle vašich chuťových preferencí.

Ingredience

  • 3 zralé avokáda
  • 1-2 rajčata
  • 2 jarní cibulky nebo půlka velké cibule
  • 1 limetka nebo půlka citronu
  • Sůl a pepř
  • Podle chuti můžete k základnímu receptu přidat:  ½ hrnku koriandrové natě, špetku chili prášku, čerstvě nasekanou chili papričku, ½ lžičky kmínu, 1 stroužek rozetřeného česneku.

Příprava

  1. Rozpulte avokádo, vyjměte jádro a lžící vyberte dužninu do misky. Rozmačkejte vidličkou a ihned zakapejte šťávou z limetky, aby nezhnědlo.
  2. Zamíchejte nasekaná rajčata, jarní cibulku a podle chutí další ingredience.
  3. Nakonec osolte a přidejte pepř.

Kuřecí salát s kari a avokádem

Kari s chili dodávají tomuto jídlu říz. Avokádo se stará o to, aby nebylo příliš pálivé. Pro kompletní jídlo můžete podávat na špenátovém lůžku.

Ingredience

  • 1 velké kuřecí prso
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 Avokádo
  • Velká hrst cherry rajčat
  • Kari
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička chili vloček (nebo nasekáme usušené papričky)
  • Sůl a pepř

Příprava

  1. Kuřecí prsa osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem.
  2. V troubě předehřáté na 200°C pečeme 20 minut.
  3. Mezitím zbavíme avokádo pecky se slupkou a nakrájíme na kostky. Dáme do mísy a přidáme 2 lžíce jogurtu.
  4. Rozpálíme pánev, přidáme lžíci olivového oleje a přidáme rajčátka. Když začne jejich slupka praskat, tak pánev odstavíme z ohně.
  5. Upečené prsa natrháme nebo nakrájíme na nudličky, dáme do mísy s avokádem a přidáme rajčátka se zbylým olejem z pánve. Podle chuti přidáme kari, sůl, pepř a chili vločky.
  6. Vše zamícháme a dáme zchladit do lednice.

Grilované avokádo plněné masem

Avocado Salad

Avokádo se ve většině supermarketů prodává ještě tvrdé a nezralé. Před použitím si musíte pár dnů počkat než „dojde“, protože jinak má ne úplně příjemnou, trkpkou a nahořklou chuť.

Co tedy dělat s nedozrálým avokádem, když jej chcete použít hned? Ugrilujte ho! Aby bylo jasno, tak se nebavíme o avokádu tvrdému jak šutr, ale o takovém, které do 2-3 dnů dozraje. Pokud jste koupili šutrovité avokádo, tak se s ním nedá nic dělat, než počkat, až změkne.

Grilování pomůže avokádu změknout a dodá mu trochu aroma.

Trocha soli zbaví avokádo hořkosti. Naplnit jej můžete jakýmkoliv masem, co vám zbylo, nebo si můžete nějaké přihodit na gril vedle avokáda.

Ingredience

  • 1 rozpůlené avokádo se slupkou
  • ½ hrnku nasekaného či natrhaného masa
  • ¼ hrnku nasekaného ledového salátu
  • Jarní cibulka, nasekaná najemno
  • Větvička koriandru, nasekaná
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Příprava

  1. Potřete půlky avokáda olivovým olejem, lehce posypte solí a dejte na rozpálený gril.
  2. Grilujte asi 2 minuty, až na nich bude opálená mřížka, otočte o 90° a nechte na grilu další 1-2 minuty.
  3. Po vyndání z grilu opatrně lžící oddělte slupku.
  4. Postavte na talíř a naplňte natrhaným masem.
  5. Posypte nasekaným salátem, cibulkou a koriandrem.

Tip: pokud chcete jídlo trochu rozjasnit a přidat říz, tak můžete ještě ozdobit nakládanými jalapeňo papričkami.

Avokádová zmrzlina

Může se to zdát divné, ale z avokáda se dá vyrobit dobrá a jednoduchá zmrzlina. Avokádo je konec konců ovoce. Její příprava vám zabere 5 minut a po 2 hodinách v mrazáku si můžete tuto zdravou dobrotu vychutnat.

Ingredience

  • 2 zralé avokáda
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1/3 hrnku medu
  • 2,5 lžíce citronové šťávy
  • Vanilka
  • Formičky na zmrzlinu

Příprava

  1. V mixéru rozmixujeme všechny ingredience do krémové konzistence.
  2. Naplníme formičky a dáme minimálně na 2 hodiny do mrazáku.
  3. Pro lepší vyjmutí z formiček můžete nechat 5 sekund pod tekoucí teplou vodou.

Květáková pizza se slaninou, avokádem a rukolou

Cauliflower pizza crust

Tento pokrm pizzu tvarem připomíná, tak jej budeme nazývat pizzou. Italové snad prominou.

Ingredience

  • ½ hlávky květáku
  • 2 velká vejce
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička oregana
  • 1 stroužek česneku, třený
  • 3 proužky slaniny
  • 3 lžíce tomatové pasty
  • ¼ velké cibule, na jemné proužky
  • 1 hrnek strouhaného cheddaru
  • 1 hrnek rukoly
  • ½ avokáda

Příprava

  1. Květák dáme do food procesoru a několikrát a krátkými stisky lehce nasekáme zhruba na konzistenci rýže.
  2. Předěláme do mísy a smícháme s vejci. Přidáme sůl, oregano a česnek.
  3. Rozprostřeme na pečící plech a pečeme na 190°C po 10-15minut, dozlatova.
  4. Mezitím co se nám základ peče, osmažíme slaninu do křupava, a cibuli do měkka. Slaninu poté nakrájíme na proužky.
  5. Vyndáme základ z trouby a necháme zchladnout. Potřeme rajčatovou pastou a pokryjeme sýrem.
  6. Na vrch posypeme cibulí, proužky slaniny a nakonec přidáme avokádo.
  7. Na 5 minut necháme zapékat pod grilem, až se všechno hezky rozteče.
  8. Podáváme pokryté lístky rukoly.
5 chutných avokádových receptů
Ohodnoťte článek
Sdilet

redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *