5 paleo alternativ k těstovinám

5 paleo alternativ k těstovinám
02 Čvn 2016

Pokud zrovna přecházíte na stravování ve stylu palea, tak si možná říkáte: „čím ve všech těch receptech nahradím těstoviny?“. Těstoviny můžete buď úplně vynechat, nebo je můžete nahradit zeleninou. Poradíme vám jak na to.

Na jejich výrobu je dobré mít tvořítko spirál na zeleninu nebo nůž na julienne. Tito pomocníci vám pomohou dělat pěkné, souměrné nudle jen s minimem úsilí.

Cuketové nudle

Cuketové nudle mají lehce nasládlou chuť a jdou výborně ke všemu, co byste jedli s těstovinami.  Dají se jíst jak syrové, tak lehce povařené. Pokud jste je ještě nezkoušeli, tak je načase!

Cuketové nudle s cherry rajčátky a bazalkou

recept_cuketa_spiraly

Ingredience

  • ½ lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 340g cherry rajčat
  • Špetka červeného pepře
  • Sůl a černý pepř
  • Pár lístku nasekané bazalky
  • Spirály z 1 velké cukety

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a přidáme česnek.
  2. Osmahneme dozlatova, přidáme rajčata, sůl a dva druhy pepře.
  3. Zakryjeme a na nízkém ohni necháme vařit, než rajčata změknou. Asi 15 minut.
  4. Pak přidáme spirály cukety s bazalkou a necháme na středním ohni ještě 2 minuty. Dochutíme a můžeme podávat.

Sladké brambory

Pokud seženete dostatečně velké batáty, tak si z nich můžete vytvořit tvary, jaké chcete. Můžete je krájet na tenké nudličky nebo jejich plátky použít jako lasagne.

Batátové těstoviny se slaninou a pekanovými ořechy

bataty

Ingredience

  • 2 středné velké batáty
  • 2 proužky slaniny
  • 1 velká šalotka, nakrájena na kostičky
  • 1 větvička rozmarýnu, rozdrcená
  • ¼ hrnku pekanových ořechů, opražených po 1-2 minuty
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Na pánvi pomalu osmažte slaninu, až pustí většinu tuku.
  2. Mezitím zbavte batáty slupky a udělejte z nich spirály. Můžete použít i nůž na julienne nebo mandolínu.
  3. Vzniklé nudle nechte vařit v páře po 2-3 minuty, až budou téměř měkké. Poté nechte okapat.
  4. Jak se osmaží slanina, tak ji vyndejte a nakrájejte na tenké proužky.
  5. Do tuku na pánvi hoďte šalotku s rozmarýnem a smažte 2 minuty. Při míchání seškrabte i zkaramelizované kousky po slanině.
  6. Přidejte pekanové ořechy, nudle z batátů, přidejte sůl s pepřem a prohoďte.
  7. Servírujte do hlubokých talířů či misek a ozdobte kousky slaniny.

 

Kořenová zelenina

Sladké brambory nejsou jediná kořenová zelenina, ze které se dají dělat nudle. Vyzkoušejte mrkev, vodnici, pastiňák nebo různé druhy dýní.

Tip nasladko: Pokud děláte jídlo na sladko, tak vyzkoušejte nudle z jablek nebo jiného ovoce.

Okurky

Okurky jsou ideální do studených pokrmů, kde oceníte křupavé nudle. Jsou ideální do salátů, zvláště s asijským nádechem. Okurkové nudle jsou velmi křehké. Někdy je lepší je předem zbavit vodnatých středů.

Lilek

Lilek se hodí na ploché nudle, jako jsou pappardelle nebo na lasagne. Před vařením je rozložte, lehce posypte solí a nechte 10-15 minut „vypotit“. Vaše jídlo tak neskončí v kaluži lilkové šťávy.

Lilkové Lasagne

Eggplant lasagna with meat

Ingredience

  • 4-6 stroužků česneku
  • 2 velké lilky, zbavené slupky a nakrájené na tenké plátky
  • 2 cibule, nakrájené na kostičky
  • Bazalka
  • 900g mletého hovězího
  • 2 lžičky čerstvého oregana
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 sklenice ochucené rajčatové omáčky (můžete si vyrobit svoji podle receptu dole)
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C
  2. Rozehřejte velkou pánev a osmahněte cibuli a polovinu česneku. Kolem 3-4 minut.
  3. Přidejte mleté maso a smažte dohněda.
  4. Slijte přebytečný tuk. Přidejte druhou půlku česneku, oregano, sůl s pepřem a rajčatovou omáčku. Vše promíchejte.
  5. V zapékací míse vytvořte vrstvu natenko nakrájeného lilku. Na ni nalijte naběračku masové směsi. Na ni naskládejte další vrstvu lilku a polijte masovou směsí. Na ni naskládejte lístky bazalky. Zakončete třetí vrstvou lilku. Pokud vám zbylo masové směsi, tak můžete trochu přidat do středu nádoby.
  6. Zapékací mísu těsně přikryjte alobalem a dejte do trouby na 30-35 minut.
  7. Vyndejte z trouby a nechte ještě 10 minut odstát.

 

Bonus: Rajčatová omáčka k lilkovým lasagním

Omáčku můžete začít připravovat ve stejnou dobu, jak začínáte dělat maso. Můžete si ji připravit i dopředu. V lednici vydrží několik dní.

Ingredience

  • 8 rajčat
  • Olivový olej
  • Oregano
  • Skořice
  • Sůl a pepř
  • Volitelné: 1 mrkev na kostičky nebo tenké kolečka, 15 oliv nakrájených na kolečka

Příprava

  1. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dáme na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje.
  2. Jak začnou slupky hnědnout, tak přikryjeme poklicí, ztlumíme oheň a necháme 10 minut změknout.
  3. Přidáme mrkev, olivy, špetku oregana a skořice, sůl a pepř. Nezakryté vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Výsledkem by měla být červená hmota pastovité konzistence.

Rajčata mají různou kyselost a různý obsah cukrů. Pokud se vám zdá omáčka příliš kyselá, tak můžete přidat lžičku až dvě nerafinovaného cukru. Pokud je příliš sladká, tak lze přidat lžíci vinného nebo balzamikového octa. Pokud jimi budete dochucovat, tak omáčku ještě chvíli povařte. Když bude již hodně hustá, tak přidejte trochu vody, ať se vám nepřipálí.

5 paleo alternativ k těstovinám
5 (100%) 5 hlasů
Sdilet

redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *