6 tipů jak si vylepšit dietu

Osvěžující letní salát
07 Čvc 2016

Už máte dost salátů? Připadá vám, že na dietě trávíte příliš mnoho času v kuchyni? Máme pro vás několik tipů, jak si zpestřit dietní jídelníček.

Pečená Slanina

Slaninu byste v tomto článku asi nečekali, že? Když ji však budete v rozumném množství občas přidávat k dietním jídlům, které by jinak byly bez chuti, tak vám to může pomoci k většímu pocitu sytosti.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Na mřížku naskládáme proužky slaniny. Pod mřížku dáme plech vystlaný alobalem, aby na něj mohl odkapávat tuk. Necháme péct kolem 20 minut.

Pečením se zbavíte množství tuku a slanina navíc bude hezky křupavá. Po zchladnutí můžeme rozmixovat ve food processoru a používat k ochucování jídel jako koření.

Krém z avokáda

Kdyby měly řecké tzatziki a guacamole dítě, tak by vzniklo tohle. Avokádový krém se hodí k rybám, drůbežímu, pečeným bramborám, zelenině a případně i do sendvičů.

  • Avokádo
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • Kopr, nasekaný
  • Stroužek česneku, utřený
  • Čtvrtka cibule, nasekaná na jemné kostičky
  • Sůl

Rozmačkané avokádo smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme kopr, utřený česnek, cibuli a osolíme dle chuti. Volitelně můžeme přidat několik nasekaných tmavých oliv.

Vylepšené pečené kuře

Není divu, že lidé na dietě za chvíli začnou být přejezení kuřetem bez kůže, protože si ho ničím nevylepšují. Kuřecí prsa jsou libové maso a často bývají vysušená. Navíc nemají přirozenou chuť.

Vylepšit se dají tím, že k nim přidáme další věci, které jim dodají chuť a vlhkost. Zkuste kuřecí prsa v prosciuttu s dijonskou hořčicí. Jde to klidně i bez prosciutta, když si hlídáte kalorie.

  • Kuřecí prsa rozřízneme téměř na polovinu a uděláme z nich jeden velký řízek.
  • Každý potřeme dijonskou hořčicí a obalíme plátkem prosciutta.
  • Pečeme v troubě rozehřáté na 200°C po 15-20 minut.

Proteinová zmrzlina

Toužíte v létě po něčem studeném a potřebujete jíst více proteinu? Spojíme dobré s užitečným a vyrobíme si proteinovou zmrzlinu:

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 2 hrnky borůvek, jiných bobulovin nebo třeba banánu či ananasu
  • 1/3 hrnku kokosového mléka
  • 1 odměrku vanilkového proteinu
  • Formičky na zmrzlinu

Všechny ingredience smícháme a nalijeme do formiček na zmrzlinu. Dáme na několik hodin do mrazáku a můžeme konzumovat.

Můžete experimentovat s různými příchutěmi proteinu, přidat strouhaný kokos nebo trochu nízkokalorického sladidla.

Vlastní kečup

Maso jíme pořád dokola, tak je potřeba si jej zpestřovat různými omáčkami, dipy, dressingy či kořením.

Ukážeme si recept na kečup, který chutná jako vyrobený z rajčat, a ne v cukrárně:

  • Smícháme 180 ml rajčatového protlaku s 2-3 lžícemi vinného nebo ciderového octa.
  • Přidáme ¼ hrnku vody a rozmícháme.
  • Přidáme trochu hořčičného prášku, skořice a trochu soli, podle chuti. Můžete experimentovat s chili, hřebíčkem a novým kořením.
  • Dáme na půl hodinky do lednice.

Chuťově je od kečupu nacpaného cukrem odlišný, ale za chvíli na jeho chuť přijdete.

Vejce v páře

Vejce natvrdo jsou dobrou variantou proteinu na cesty. Vejce na měkko jsou oblíbenou součástí snídaně, ale někteří mají s jejich přípravou problémy. Ukážeme si nejsnadnější a nejrychlejší metodu jak obě varianty připravit. Vše co budeme potřebovat je velký hrnec s poklicí, trochu vody a vejce.

Díky páře budete potřebovat méně vody, méně energie na její ohřátí a celkově méně času na jejich přípravu. Vejce z páry se snadněji loupou a je menší pravděpodobnost, že v průběhu vaření prasknou.

Pára obsahuje 5x více energie než vařící voda.

Z ledničky budeme dávat vejce přímo do vařící vody (páry). Žádné ohřívání na pokojovou teplotu a žádné odhadování teploty studené vody.

  • Do většího hrnce dáme 1-2 cm vody a přivedeme k varu. Vložíme vejce, přiklopíme poklicí a vaříme:
  • Vejce na měkko:  6,5 minuty
  • Vejce na tvrdo: 12 minut
  • Po uvaření dáme na 30 sekund do studené vody a pak je můžeme oloupat.

6 tipů jak si vylepšit dietu
Ohodnoťte článek
Sdilet

redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *